Hedeture kan lindres med akupunktur. Til gavn for kvinder i overgangsalderen!

Hos Vestfyns akupunktur er flere kvinder blevet behandlet for hedeture grundet overgangsalder.

Hedeture

Er det et problem med med hedeture så kan du læse om hvad patienter siger efter behandlingen her. Kontakt Vestfyns Akupunktur hvis du også vil slippe for ubehagelige hedeture!

Akupunktur kan hjælpe mod hedeture i overgangsalderen. Sådan lyder konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open. »

Allerede efter to behandlinger fortalte kvinderne, at de oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud,« siger Kamma Sundgaard Lund, der er læge og ph.d. ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Forsøgspersoner oplevede en lindring af deres symptomer.

I studiet har 70 ellers raske kvinder i overgangsalderen deltaget. Halvdelen af kvinderne har modtaget en behandling med akupunktur en gang om ugen i fem uger, mens den anden halvdel ingen behandlinger har fået.

Begge grupper har dog udfyldt et spørgeskema hver uge i de fem uger, samt et afsluttende spørgeskema. Og her finder forskerne en signifikant forskel på kvindernes oplevelser af deres symptomer.

»Kontrolgruppen havde ingen effekt, mens de af kvinderne, der fik behandling, som startede ud med at være ‘svært generet’ faldt til ‘moderat generet’ og fra ‘moderat generet’ til ‘svagt generet’,« siger Kamma Sundgaard Lund.

Udover en bedring i symptomer af hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og hud oplevede kvinderne også færre søvnproblemer efter hele forløbet.

Kvinderne fik samme slags behandling hos ni forskellige læger med erfaring indenfor akupunktur.

Hedeture og svedtendens

Når der bliver mindre af hormonet østrogen i kroppen i forbindelse med overgangsalderen, bliver man mere følsom overfor temperatursvingninger. En lille temperaturstigning er nok til, at kroppen vil forsøge at komme af med varmen.

Det er baggrunden for hedeture, som er noget de fleste kvinder oplever i større eller mindre grad i overgangsalderen. Nogle har måske kun en hedetur eller to, andre har 100 per døgn og bliver ved med at have det, også efter at de er fyldt 70. 

Hedeture kan starte med et forvarsel, hvor man føler, den er på vej. Så optræder en meget intens varmefølelse, særlig i ansigtet og på overkroppen. Nogle sveder samtidig voldsomt.

Hedeturen kan vare nogle minutter og være ledsaget af uro og hjertebanken. Hedeture er hyppigst om natten. Hvis man har mange natlige hedeture, går det ud over søvnkvaliteten og ens formåen om dagen.

Hormonbehandling: Er der en risiko?

hedeture

Ved hormonbehandling kan der være øget risiko for brystkræft, blodprop, hjerte- og karsygdom, galdevejssygdomme og vækst af muskelknuder i livmoderen.

Risikoen er ikke den samme for alle kvinder. Det afhænger af kvindens alder, om hun i øvrigt er rask eller ikke, hendes livsstil, typen af hormoner og dosis.

Derfor er det vigtigt at diskutere fordele og ulemper med sin læge, inden man starter på hormonbehandling.

Hos i øvrigt raske kvinder i 50’erne tyder forskningen på, at der, når alle sider af hormonbehandling tages i betragtning, er flere gavnlige end skadelige virkninger. 

Der har været skrevet og talt meget om fordele, ulemper og bivirkninger ved hormonbehandling. Brug af hormoner i forbindelse med overgangsalderen er halveret siden først i 90’erne. Mange læger finder det svært og tidskrævende at sætte sig ind i alle detaljer.

Den dosis, man i dag anbefaler ved hedeture, er kun det halve eller en fjerdedel af den, der tidligere blev anvendt. De fleste mener, at der ikke er nogen væsentlig risiko ved at tage hormoner i nogle år ved generende hedeture. Andre mener, man skal undgå al hormonbehandling. Uanset, hvad man vælger, skal man føle sig tryg ved sit valg.

Kvinder, der har haft blodprop, brystkræft eller underlivskræft, bør tale med en speciallæge, før de starter med hormonbehandling.

Kilde: Patienthåndbogen på sundhed.dk – Overgangsalderen

På baggrund af ovenstående anbefales akupunktur til kvinder i overgangsalder.

Kontakt Vestfyns Akupunktur